kennyc2
Fondator Old Timer Club
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 619
|
|
TOP 10 - locuri de vizitat in Timisoara 1. Piata Victoriei
Piata Victoriei, cunoscuta si sub denumirea de Piata Operei, este piata centrala a Timisoarei. Pe cele doua laturi mici ale pietei se afla cladirea Operei (spre nord), respectiv Catedrala Mitropolitana (spre sud), doua dntre cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale orasului. Latura de promenada dinspre Opera spre Catedrala se numeste Corso, iar cealalta, Surogat. Piata Victoriei a fost conceputa la inceputul secolului XX, pe locul fortificatiilor vechii cetati, care au fost demolate, pentru a permite dezvoltarea orasului. Initial, piata a fost conceputa ca o esplanada, cu restaurante si magazine de lux. Pe la mijlocul secolului XX, piata a fost, practic, inchisa, prin aparitia Catedralei si a blocurilor de locuinte de pe latura Surogat. In anii 80 ai secolului trecut, odata cu scoaterea liniilor de tramvai, piata a devenit o zona exclusiv pietonala. Pe 20 decembrie 1989, multimea stransa aici avea sa proclame Timisoara drept primul oras liber de comunism din Romania.
Catedrala Mitropolitana Catedrala Mitropolitana Timisoara, de rit orthodox, cu hramul Trei Ierarhi, este cel mai mare edificiu religios din oras si a fost construita intre 1936 si 1940, cu 7 ani inainte de crearea Mitropoliei Banatului. Clopotele si crucile bisericii au fost sfintite in 1938, insa finisajele, picturile interioare si exterioare s-au terminat abia in 1956, din cauza razboiului. Inaugurarea s-a facut in 1946, in prezenta Regelui Mihai si a primului-ministru de atunci, Petru Groza. Arhitectura imbina stilurile bizantin cu cel moldovenesc. Cele 7 clopote au o greutate totala de 8 tone, au fost confectionate dintr-un material adus din insulele Sumatra si Borneo si au fost armonizate de compozitorul Sabin Dragoi. Picturile interioare si exterioare au fost executate de pictorul Atanasie Demian. Are 11 turle, iar turnul principal masoara 83,7 metri. Fundatia are o placa de beton armat, care este sustinuta de peste 1.000 de piloni de beton armat, infipti pana la 20 m adancime. Catedrala are o lungime de 63 m si o latime de 32 m. La subsol se afla o colectie de arta bisericeasca banateana veche si o valoroasa colectie de icoane. Catedrala adaposteste moastele sfantului Ioan cel Nou de la Partos, fost episcop ortodox de Timisoara (1651-1655), venit de la Muntele Athos si retras apoi la manastirea de la Partos. Latura subsolului dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului.
Opera (Teatrul) Constructia a inceput in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa - Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Initial, cladirea avea exteriorul in stil Renaissance. Doua mari incendii au devastat cladirea, in 1880 si 1920. Dupa cel de-al doilea incendiu, in urma caruia au mai ramas intacte doar aripile reconstructia s-a facut dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai pe laterale. La fatada principala si sala de spectacole s-a adoptat stilul neobizantin. Caz unic in lume, cladirea Operei Romana gazduieste, de asemenea, Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely si Teatrul German de Stat, fiind ridicata in 1872. Pe 20 decembrie 1989, de la balconu acestei cladiri, revolutionarii citeau proclamatia prin care Timisoara era declarat primul oras liber de comunism din Romania. Latura Corso Pe latura Corso se afla, dinspre Opera, vechea cladire a Hotelului Timisoara, urmata de Palatele Lloyd (ridicat in 1912, actualmente gazduieste Rectoratul Universitatii Politehnicii si, la parter, vechiul Restaurant Lloyd), Neuhausz, Merbl, Dauerbach, Hilt si Szechenyi, toate contruite in prima parte a secolului XX. Latura Surogat Pe latura Surogat, care este o prelungire a Strazii Alba Iulia (zona pietonala, cu multe magazine), se afla Palatul Loffler, dupa care urmeaza Palatul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara, latura incheindu-se, spre Catedrala, cu blocurile de locuinte ridicate in anii 60 ai secolului trecut.
Lupoaica cu puii In spatial verde din central pietei se afla statuia Lupoaica cu puii, amplasata pe o coloana romana inalta de 5 metri. Statuia este o replica a Lupei Capitolina, daruita Timisoarei, in 1926 de municipalitatea orasului Roma, pentru a evoca radacinile comune ale poporului roman si italian. Alte doua astfel de replici au fost daruite oraselor Cluj si Bucuresti. Fantana arteziana “la pesti” Piata Victoriei are in centru o fantana arteziana, cunoscuta in memoria colectiva a timisorenilor drept fantana “la pesti”. Contruita in 1957, avea initial bazinul in forma de stea cu 5 colturi.
2. Piata Unirii Piata Unirii, realizata in stil baroc, este cea mai veche piata din Timisoara. Initial se numea Piata Losonczy, dupa numele comitelui Stefan Losonczy, ucis la 1552, cand cetatea a fost cucerita de turci. Numele actual i-a fost dat in 1919, dupa ce, pe 3 august, in acel an, trupele romane au intrat in Timisoara si s-au oprit aici. Vara este invadata de tinerii care isi petrec timpul liber, pe terasele instalate aici. De altfel, aceasta piata are cea mai mare densitate de localuri publice din oras. Piata gazduieste Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Catedrala episcopala ortodoxa sarba, Monumentul Sfintei Treimi, Fantana cu apa mineala.
Domul Romano-Catolic Domul Romano-Catolic sau Catedrala Sfantul Gheorghe este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara, fiind construit in perioada 1736-1774. Exteriorul a fost realizat in stil baroc cu turle de inaltime redusa, pentru ca domul se afla aproape de zidurile cetatii. Interiorul are 9 altare in stil baroc si rococo, orga in stil Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris, usi de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur. La constructie au participat pictori, sculptori si arhitecti vienezi, ceea ce explica puternica influenta vieneza a edificiului. Este una dintre cele mai reprezentative si valoroase constructii in stil baroc din Timisoara.
Palatul Baroc (Muzeul de Arta) Palatul Baroc din Piata Unirii sau Palatul Vechii Prefecturi este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei, ba chiar, dupa multi, cea mai frumoasa cladire din oras. Pe vremea cand Piata Unirii reprezenta locul central al orasului, aceasta cladire s-a ridicat pentru a servi drept resedinta a guvernatorului. In momentul avansarii lucrarilor la Dom si fixarii formei Pietei Principale (astazi Piata Unirii) s-a ales si pozitia locuintei guvernatorului civil. In prezent gazduieste Muzeul de Arta Timisoara, care a luat fiinta prin desprinderea sectiunii de arta a Muzeului Banatului, pe 1 ianuarie 2006. Muzeul de Arta Timisoara include o colectie unica de lucrari si obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, cu 90 de piese. Alte 3 sectiuni includ colectiile de arta contemporana, decorativa si europeana. In patrimoniul muzeului se mai gasesc colectii de pictura romaneasca, banateana si pictura religioasa. Parterul este dedicat expozitiilor temporare. Colectia Baba cuprinde 90 de obiecte, in marea majoritate tablouri, dar si cateva obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba. La baza colectiei sta donatia efectuata de sotia artistului, o mica parte din tablouri provenind de la Muzeul National de Arta si Muzeul de Arta al Municipiului Bucuresti, cu titlu de imprumut.
_______________________________________ oLd SChOOL rULES Kawasaki z500 1980
|
|